Jaspis

Kyltti 2015
KUVAHISTORIIKKI 2000-2021
Harrastetoimintaa ja leirejä v. 2000-2022

Jaspiksen tarina alkoi syksyllä 2000, jolloin alettiin vapaaehtoisvoimin järjestää haminalaisille koululaisille VIP-iltoja perjantai-iltaisin, vaihtoehtona puistossa notkumiselle ja päihteille. VIP-illoissa oli kulloinkin tarjolla noin 20 erilaista harrastetta, mm. mönkkäreitä, sählyä, tähtien tarkkailua kaukoputkella, askartelua, shakkia ja monenlaisia kisoja ja pelejä sekä tunnelmallinen tuikkuhuone, jossa sai jutella luottamuksellisesti asioistaan.

VIP-illoista muodostui haminalaisten koululaisten oma iso juttu, ja lisäksi alettiin järjestää paljon muutakin: mönkkärisafaria, autoratakerhoa, sählyä, Joyful Noise -tanssiryhmiä, bänditoimintaa sekä yökahvilaa ja isoja leirejä. Toimintaan osallistui satoja varhaisnuoria ja nuoria viikoittain. Lisäksi VIP-toiminta tarjosi vapaaehtoisille avoimen alustan yhteisölliseen yhteistoimintaan. Vapaaehtoistiimissä oli useita kymmeniä toimijoita, muun muassa eri harrasteyhdistysten ja seurakuntien vapaaehtoisia. Leimallista VIP-toiminnalle oli kristillisen rakkauden maailmankuvan välittäminen, missä jokainen osallistuja nuorimmasta vanhempaan otettiin mukaan yhtä arvokkaana ja tärkeänä ”VIP-henkilönä”.

Toimintaa järjestettiin vaihtuvissa paikoissa ja välineistöä roudattiin päivittäin iso määrä paikasta toiseen, minkä vuoksi pidettiin tärkeänä löytää toiminnalle kiinteä tila nuorten kannalta keskeiseltä paikalta. Tällainen tila löytyikin vuonna 2010, kun Raittiustalon siipiosa puiston vierestä vapautui, koska nimenomaan puisto on aina ollut haminalaisten nuorten luontainen kokoontumispaikka. VIP-yhdistys teki Haminan kaupungin kanssa sopimuksen tilan remontoinnista yhdistyksen käyttöön.

Raittiustalon siipi oli päässyt kuitenkin pahasti lahoamaan vuosikymmenien saatossa ja “pieni pintaremontti” laajeni valtaisaksi peruskorjaukseksi, mikä toteutettiin suurelta osin VIP-nuorten ja taustajoukkojen talkootyönä vuosina 2010 – 2013. Siipiosa purettiin perustuksia myöten, jopa lattian alta lapioitiin parin metrin syvyydeltä pois vanhoja tiiliä ja rakennusjätettä. Talkootyötä kertyi kolmen vuoden aikana yli 16 000 tuntia.

Remontin lopputulos on kuitenkin viehättävä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kahvila-olohuone Jaspiksen sisustussuunnittelu on toiminnanjohtajamme Hannah Honkasen käsialaa. 

Uusi tila valmistui alkuvuodesta 2013 ja sai nimen Kahvila-olohuone Jaspis. Remontin jälkeen yhdistyksemme on ollut tilassa vuokralla vuodesta 2013 lähtien. Yhdistys liittyi myös valtakunnalliseen raittiusjärjestöön ja vaihtoi nimensä Raittiusseura Jaspis ry:ksi.

Tutustu Jaspiksen remonttikuviin Raittiustalo-sivulla.